Boravak djeteta na zraku


 
Prema Državnom pedagoškom standardu, za ostvarivanje mjera zdravstvene zaštite djece predškolske dobi, među ostalim je potrebno provođenje organizacijskih oblika rada iz tjelesnog i zdravstvenoga odgojno –obrazovnog područja( program kretanja). Za ove djelatnosti potrebno je osigurati 1/4 vremena boravka djeteta u vrtiću.
Stoga je boravak djece na zraku  dio svakodnevnih aktivnosti u sva četiri godišnja doba. Planira se u skladu s vremenskim uvjetima i dobi djeteta. Osnovna pravila pri planiranju su fleksibilnost i prilagodljivost. Boravkom na otvorenom jačamo prirodni imunitet djece prema raznim bolestima.

Omiljena zabava djece je igra i aktivnost na otvorenom ( terasa, park, šetnja, sportski teren, dječje igralište ). Kod igre na otvorenom djeca pokazuju radost i radoznalost, te razvijaju spoznaju i vještine na svim razvojnim područjima. Vrijeme je bitno zato što pruža djeci iskustva o boravku na zraku u svim godišnjim dobima. Djeca vole biti i na suncu i na kiši i na snijegu. Boravak na zraku koristi zdravlju djeteta.

Tjelesna aktivnost potiče također razvoj imuniteta. Kretanjem i trčanjem ubrzava se disanje, strujanje zraka je brže, pa se tako i bolje “ čiste “ dišni putovi.  Boravak na zraku preporučuje se i stoga što djeluje pozitivno na organe za kretanje, organe za disanje, krvotok kao i na živčani sustav, te na socijalizaciju djece i stvaranje pozitivne slike o sebi.
 
 
VAŽNOST PRAVILNOG ODJEVANJA I OBUVANJA DJECE
 
-         različita odjeća za šetnje ili aktivnosti

-         praktična odjeća koja zadovoljava higijenske zahtjeve i
          omogućava pravilnu regulaciju tjelesne temperature

-         donje rublje treba biti pamučno ( koža može disati )

-         slojevito odijevanje kako se djeca prema potrebi mogu
          raskomotiti ili utopliti

-         nepotrebno je djeci obući previše odjeće, jer se onda  znoje

-         šilt kapa, ili šeširić za zaštitu glave od sunce

-         rezervna odjeća i obuća su također obavezni ( ako bude
           potrebno presvlačenje ) 

-         odjeća i obuća ne smije biti tijesna, uska, sputavati tjelesne
           pokrete, pritiskati dijelove tijela, izazivati natiske

-         odjeća i obuća ne smiju biti ni prevelike ili preširoke, jer onda
           padaju s nogu ili se iskrivljuju noge

-         neadekvatna odjeća i obuća loše utječu na djetetovu sigurnost
          i spretnost
 
 

 Pravilna izmjena prirodnih činitelja ( zraka, sunca, vode ), kao i pravilna prehrana , te izmjena aktivnosti i odmora primarni su uvjeti koji pozitivno utječu na djetetov rast i razvoj.
 
 

Ispiši stranicu