Moje dijete grize? Moje dijete je ugriženo?

 Vaše dijete je nekog ugrizlo? Osjećate se krivi ili zabrinuti da s djetetom nešto nije u redu, a možda vas i brine kako će drugi roditelji na to reagirati?

Vaše dijete je netko ugrizao? Možda ste zabrinuti za sigurnost i dobrobit svog djeteta, a možda i ljuti na dijete koje je ugrizlo, ili na stručno osoblje vrtića jer nisu Vaše dijete zaštitili?

Griženje se, nažalost, najčešće događa vrlo brzo i često sasvim neočekivano.
Griženje se uobičajeno javlja u dobi djece od 1-3 godine. Ne znači da s djetetom nije nešto u redu, da nešto nije u redu kod kuće niti da nešto nije u redu s jaslicama.
Ne moraju sva mala djeca prolaziti kroz fazu griženja, ali gotovo u svakoj grupi djece od 1 do 3 godine starosti naći će se poneko dijete koje grize.
 
Zašto djeca grizu?

Bez obzira o kojem razlogu se radilo ukoliko vaše dijete grize ne znači da je „zločest“. Dijete nam tim ponašanjem najčešće nešto poručuje, ono komunicira a na nama odraslima je da nađemo način razumjeti dijete i naučiti ga na drugačiji način izraziti svoje stanje i postići svoj cilj.

Što učiniti kada dijete grize?

Takvo ponašanje ne smije se ignorirati!
Malo dijete koje je ugrizlo nije razumjelo da to boli. Roditelji osobito, ali i svi odrasli (bake i djedovi, ujne, tetke...) u djetetovu okruženju ne smiju odobravati takvo ponašanje. Važno je djetetu dati poruku da nikako ne odobravamo nanošenje boli drugoj djeci ili odraslima.
Već kod prvih ugriza ili pokušaja ugriza roditelji trebaju odlučno i jasno djetetu reći NE.

Kako pomoći djetetu?

Što ne bi trebali činiti kada dijete grize?
 
Što dijete bude starije bolje će se izražavati govorom i komunicirati s drugom djecom. Tada će griženje, udaranje, čupanje i sl. biti sve rjeđe.
 
Vrijednost dobre komunikacije uči se od malena, prije svega u obitelji. Svi ovi postupci koje smo naveli  uvode dijete u miroljubiv način rješavanja sukoba i preveniraju moguće probleme u odnosima u kasnijoj dobi.
 
 

 
 
 
          

Ispiši stranicu