Odlazak na put s djecom!

Jeste li se ikada pitali:

Kako će dijete izdržati put?

Hoće li se svađati tko će gdje sjediti?

 Hoće li mu biti dosadno?…

Kako put učiniti što ugodnijim?

 

 Prije svega, važno je znati … boravak i naguravanje u malom prostoru, posebno ako dugo traje, postaje monotono za djecu bilo koje dobi (i za odrasle također).

 Krenite sa pozitivnim stavom … to je prilika da zajedno provedete ugodno vrijeme s djecom…

 Planirajte česte stanke i odmore tijekom kojih možete razgledavati prirodu, popiti sok, omogućiti, posebno manjoj djeci, da se malo kreću nakon dugog sjedenja.

 Objasnite kad ćete stići na cilj: npr. kad velika kazaljka bude na 3, a mala na 6.

 Svađaju li se djeca oko toga gdje će tko sjediti? Možete napisati natpis s imenima djece koja će se mijenjati u određenim vremenskim intervalima.

 Pripremite igre koje možete igrati u automobilu, npr. pogađanje prvog slova u riječi, dosjećanje riječi koje počinju sa slovom A, uočavanje automobila crvene boje i sl..

 Ponesite što više slikovnica, časopisa, dječjih knjiga, albuma s naljepnicama, CD-ova – puno više nego što mislite da će vam trebati.

 Pričajte djeci priče. Tražite ih da oni vama ispričaju priču.

 Iskoristite vrijeme putovanja kao priliku za dijeljenje misli, osjećaja, sjećanja. Pričajte im o svojim putovanjima kad ste bili dijete. Potaknite djecu da razgovaraju s vama i postavljaju vam pitanja. Postavljajte i vi njima pitanja i zaista pažljivo slušajte njihove odgovore.

 Ponesite za svako dijete njegovu omiljenu igračku, dekicu ili jastuk.
Prilagođeno iz knjige “Odgajam li dobro svoje dijete? Savjeti za roditelje, autorica G. Buljan Flander, A. Karlović


Ispiši stranicu